-
ضمن معرفی خودتان از تاریخچه شرکت فرآیند ارقام پرداز برای خوانندگان نشریه توضیح دهید؟
اینجانب محمدرضا عزیزی موسس و رئیس هیات مدیره شرکت فرآیند ارقام پرداز و موسس و مدیرعامل شرکت فرآیند زمین پرداز هستم، کارشناس الکترونیک از دانشگاه زنجان، تحصیلات MBA و DBA در ایران و کانادا داشتم. علاقه شخصیام حل مسئله، خلق محصول و مطالعه بر روی نوآوری و خلاقیت در کسب و کار است و عاشق کارم هستم و بزرگترین لذت زندگیام استفاده و رضایت مشتریان از محصولات طراحی و تولید شده توسط شرکتم است.
شرکت فرآیند ارقام پرداز در سال 1380 در تهران ثبت گردید و در زمینه طراحی و تولید تجهیزات آشکارسازی زیرسطحی و ابزار دقیق تاسیسات بطور خاص فعالیت خود را آغاز نمود، هدفگذاری اولیه شرکت رسیدن به جایگاهی از تولید و عرضه محصولات آشکارساز زیرسطحی بوده که رتبه یک کشور در این زمینه فعالیت باشد و در این راستا تلاش بسیاری انجام شد و با تمام فراز و نشیب ها تا سال 1393 این شرکت نمایندگی رسمی شرکتهای معظمی همچون شرکت Fujitecom Inc. ژاپن ، Sensors & Software Inc. کانادا بوده و محصولات متعددی در زمینه فعالیت خود ارائه مینمود، تجهیزاتی همچون فلزیابهای تاسیساتی، مارکریاب، نشتیاب، لولهیاب کابلیابهای خطوط فلزی و غیرفلزی و یکی از تامین کنندگان اصلی صنایع کشور محسوب میشد.
در سال 1393 با تغییرات در ساختار سهامداران و مدیران شرکت و همچنین شرایط کشور در آن زمان و پیش بینیهای انجام شده از آینده کشور و روابط بینالمللی ایران که حاصل جلسات داخلی متعدد و استفاده از مشاوران حوزه کسبوکار بود، ساختار عملیاتی واحدها و استراتژی شرکت فرآیند ارقام پرداز دستخوش تغییرات شدیدی شد و برنامه 5 ساله و 20 ساله شرکت ترسیم گردید و تا به این لحظه با تمام توان در مسیر برنامه خود ثابت قدم ماندهایم.
بالاترین سرمایه گذاری بر روی نیروی انسانی، اصلاح ساختار واحدهای عملیاتی شرکت و واحد تحقیقات و توسعه فن آوری انجام شد، به دلیل مهاجرت مدیران شرکت بسیاری از ساختارهای کاری و تصمیمگیری و حقوقی شرکت تغییر یافت و با شرایط منطبق گردید به لطف خدا و همکاری همه مدیران و پرسنل شرکت و تلاش شبانه روزی به اهداف طبق برنامه دست یافتیم.
تمام محصولات تولیدی شرکت بازطراحی شدند و کلیه معایب و ضعفها بررسی و رفع شدند، برخی محصولات از سبد تولید خارج شدند و با توجه به هدف دستیابی به بازارهای جهانی و خارج شدن از بازار ایران محصولات در کلاس جهانی تعریف و شروع به طراحی شد، در سال 1394 شرکت فرآیند ارقام پرداز بعنوان شرکت تولید کننده تجهیزات با تکنولوژی بالا از سوی وزارت صنعت معدن تجارت انتخاب گردید و سپس بعنوان شرکت دانش بنیان تولیدی انتخاب شد.
امروز شرکت دانش بنیان فرآیند ارقام پرداز با 21 سال سابقه فعالیت در کشور و 20 نفر پرسنل متخصص، چهار محصول الکترونیکی صادراتی دارد و به بیش از 14 کشور مستقیم و غیرمستقیم صادرات پیوسته دارد و تنها تولید کننده ایرانی در این سطح از تکنولوژی و تولید در این حوزه فعالیت در کشور هستیم و نمایندگی بسیاری از برندهای بزرگ جهان در خاورمیانه نیز هستیم.
-
آیا شرکت فرآیند ارقام پرداز با توجه به دانش بنیان بودن آن به بخش دولتی وصل است یا خصوصی و خودگردان است؟
شرکت فرآیند ارقام پرداز یک شرکت با مسئولیت محدود بوده و صددرصد خصوص بوده و سهامداران آن حقیقی هستند و با هیچ سرمایهگذار خصوصی یا دولتی ندارد و صاحبان سهام آن سرمایه گذاران آن هستند. لازم به ذکر است این سطح از ریسک پذیری، سرمایهگذاری در شرایط بحران و سرمایهگذاریهای دارای ریسک بالا روی دستیابی و انتقال تکنولوژی عموما در بخش دولتی به دلیل ساختار آنها انجام نمیشود و در تمام دنیا این نوع نگاه و مدیریت کسبوکار در بخشهای خصوصی دیده میشود.
-
آیا محصولات قابل عرضه این شرکت در مقایسه با تولیدات مشابه داخلی بی رقیب بوده و در چه رتبهای قرار دارد؟
یک استراتژی احساسی یا تصمیم شخصی در شرکت ما از ابتدای تاسیس بعنوان قانون درآمده است که تا به امروز رعایت میشود: «شرکت فرآیند ارقام پرداز محصولاتی را طراحی و تولید میکند که یا تولید داخل ندارند (جهت حمایت از تولیدکنندگان داخلی همکار)، یا تولیدات بسیار ضعیفی در بازار وجود داشته باشند و بازار کشش محصول با کیفیت داشته باشد.» لذا مبحث رقیب خیلی روی محصولات ما پررنگ نیست و البته نوع نگاه ما هم مقداری تفاوت دارد، رقیب خوب یا حتی رقیب بد موجب توسعه و پیشرفت شما میشود و ما به این مهم ایمان داریم.
شرکت فرآیند ارقام پرداز در بسیاری از محصولات خود رقیب تولیدکننده داخلی ندارد و باید توجه داشت حوزه فعالیت این شرکت بسیار خاص است و مشخصات فنی و پارامترهای طراحی و عملیاتی محصولات ما برای استفاده کننده حرفهای در صنعت تعریف میشود و محصولات ما محصولات عمومی نیستند. پاسخ این سئوال که محصولات ما در چه رتبهای هستند؟ بیشک شماره یک ایران هستیم و خود را پیشرو رهبر صنعت آشکارسازی کشور میدانیم و هر روز و هر لحظه برای حفظ جایگاهمان تلاش میکنیم، این موضوع از سهم بازار محصولاتمان و سطح رضایتمندی مشتریانمان قابل اثبات است.
-
محصولات شما دارای چه ویژگی ها و استانداردهای داخلی و خارجی میباشد؟
نشت یاب های هوشمند آکوستیک آب تولیدی شرکت فرآیند ارقام پرداز یعنی دستگاه های زیر: PERIJA PLUS – PERIJA Mini VPRO – PERIJA Mini VPICK-UP از آزمایشگاه UltraTech کانادا استانداردهای FCC آمریکا، CE اتحادیه اروپا و ICES کانادا را دریافت کردهاند و فلزیاب هوشمند تاسیساتی CASPI-II محصول صادراتی این شرکت دارای تاییدیه عملکرد از شرکت Fujitecom Inc. ژاپن و آزمایشگاه شهرداری شهر توکیو می باشد.
به اعتقاد بنده، یکی از بزرگترین ضعفهای محصولات الکترونیکی تولیدی در کشور و حتی محصولات قدیمی شرکت ما، عدم رعایت استانداردهای پایه در طراحی الکترونیکی محصولات، استفاده از قطعات غیر اوریجینال موجود در بازار کشور بدلیل عدم دسترسی تولید کننده به منابع اصلی تولید قطعات خام و عدم وجود کیسینگ با طراحی و تولید صنعتی است.
در سال 1393 از جمله تصمیمات پرهزینه و چالشی شرکت تغییر کیسهای دستگاه با رعایت اصول فنی و استانداردهای جهانی و ساخت و تولید با کیفیت بوده و همچنین ساخت تمام بردهای الکترونیکی شرکت با قطعات اوریجینال و تولید در گرید 3 نظامی انجام میشود و تمام محصولات تولیدی ما کنترل کیفیت چند لایه دارند. شاید جالب باشه بدونید بعد از اجرای برنامه های جدید در واحد تحقیقات و تولید شرکت، میزان خرابی و معیوبی دستگاههای شرکت بعنوان مثال فلزیابهای تاسیساتی شرکت از نرخ 24 معیوبی در 100 دستگاه تولیدی در 12 ماه به نرخ 0 دستگاه معیوبی در 100 دستگاه در 12 ماه رسیده و شرکت در سال 1395 به بعد گارانتی محصولات تولیدی خود را از یکسال به سه سال گارانتی تعویض تغییر داده و خدمات پس از فروش خود را از 5 سال به 10 سال افزایش داد که نشانگر سطح کیفی محصولات تولیدی شرکت هستند. شاید برای شما جالب باشه در 4 سال گذشته از بین بیش از 320 نشت یاب آب و 400 دستگاه فلزیاب تاسیساتی صادارت شده هیچ مورد معیوب یا نیاز به حتی تعمیر اعلام نشده است و این یکی از افتخارات ماست.
-
آیا محصولات شرکت فرآیند ارقام پرداز در قالب تولیدات و نمایندگی به خارج از کشور صادر می شود؟ و تحریم های غربی و اروپایی چه تاثیری بر تولیدات و عرضه بازار گذاشته است؟
بله شرکت فرآیند ارقام پرداز نزدیک 4 سال است سالانه 50 تا 100 دستگاه فلزیاب هوشمند تاسیساتی به شرکت فوجی تکام ژاپن صادر میکند که این محصولات تماما در بازار داخل ژاپن عرضه میشوند و باعث افتخار ماست 100 دستگاه فلزیاب تاسیساتی هوشمند CASPI-II ساخت شرکت ما در ایران در شرکت گاز اوزاکای ژاپن استفاده میشود.
فروش محصولات ما بطور مستقیم به کشور عراق نیز با همه مشکلات از طریق کردستان عراق انجام میشود هر چند سطح صادرات رضایت بخش نیست ولیکن شرایط اقتصادی و سیاسی کشور عراق نیز بسیار نامتعادل است. بر اساس استراتژی تعیین شده در 1394 شرکتهایی در کانادا، ترکیه و امارات متحده عربی جهت پیشبرد برنامههای فروش محصولات تولیدی تاسیس شدند که امروز که با شما صحبت میکنم نشت یاب های هوشمند آب تولیدی شرکت دانش بنیان فرآیند ارقام پرداز به کشورهای زیر بطور پیوسته عرضه میشوند و البته هدف گذاری ما عرضه محصولات از طریق ارائه نمایندگی بومی در کشورها میباشد و فروش مستقیم به استفادهکننده نداریم، محصولات ما در کشورهای کانادا، آمریکا، چین، کره جنوبی، ژاپن، لهستان، هلند، بلژیک، کروواسی، استرالیا، نیوزلند، آفریقای جنوبی، برزیل و مکزیک بطور غیرمستقیم صادر شدهاند.
تحریم ها در تمام مراحل از فکر کردن به یک راه حل، طراحی، واردات مواد اولیه، تولید، فروش، مالی و خدمات پس از فروش تاثیر دارند و متاسفانه هزینه های یک فعالیت تولیدی را بشدت بالا میبرند و مشکلات به حدی هستند که باعث استهلاک روانی و سیستمی شرکت های تولیدی میشوند. اما ما به عنوان یک تولید کننده آسیب های جدی تر از تحریم ها رو از قوانین و اجرای طوطی وار و بدون فکر قوانین ، تفسیرها و کج سلیقگی ها در اجرای قوانین خوردهایم.
بعنوان مثال تصور کنید تعرفه واردات یک دستگاه نشت یاب خارجی از گمرکات کشور حتی میتواند 4% باشد تا نهایت 15% در صورتیکه تولید کننده برای واردات سنسور و آی سی و قطعات الکترونیکی میبایست بعضا تا 60% عوارض گمرکی پرداخت نماید، در چنین شرایطی چطور میشود با واردکنندگان کالا رقابت کرد؟
تصور کنید ما بعنوان صادر کننده تجهیزات با تکنولوژی بالای الکترونیکی نمیتوانیم از قانون واردات در قبال صادرات استفاده کنیم و این قانون تنها جهت برخی اقلام خاص اجرا میشود یعنی ما میبایست شکر یا گندم یا روغن وارد کنیم و دستگاه الکترونیکی صادر کنیم، درک بسیاری از قوانین مشکل است و برای حل این مشکلات، آن حجم زمان و نیروی انسانی و فکر باید بگذارید که جایی از کلیت موضوع منصرف میشوید.
بعنوان مثال ما 4 سال پیگیر ممنوعیت واردات محصولات مشابه خارجی محصولات تولیدی خودمان هستیم 4 سال برای افزایش تعرفه آنها تلاش کردیم و در نهایت فرمودند نمیشود در صورتیکه صراحتا قانون مشخص دارد. هر چند اصلاحات و کمکهای بسیاری به تولید داخل میشود و قوانین حمایتی بسیاری وجود دارد اما سدهای بسیاری برای رونق تولید وجود دارد و ارزش زمان برای بخش خصوصی و دولتی کشور یکسان نیست.
-
آیا بخش دولتی توانسته جوابگوی نیازهای بازار داخلی باشد؟ و شرکت فرآیند ارقام پرداز چه سهمی از بازار داخلی را در انحصار خود گرفته است؟
بخش دولتی مشکلات متعددی در اجرا و بودجه دارد و سردرگمیهای بین تفیض اجرا به بخش خصوصی یا اجرا در ساختار داخلی و … . با این حال مفتخریم با تلاش شبانه روزی، برگزاری سمینارها، تستهای میدانی و کیفیت بالای محصولاتمان بالاترین نرخ عرضه و سهم از بازار محصولات آشکارساز و ابزار دقیق تاسیسات در سبد محصولات مان را به شرکت فرآیند ارقام پرداز تعلق دهیم و به پاس این اعتماد مشتریانمان، خودمان را متعهد به ارائه بهترینها میدانیم. بحث انحصار نیست، وقتی تلاش میکنید متفاوت فکر کنید و در تمام مراحل بهترین خود باشید طبیعتا فاصله بین شما و دیگر شرکتها افزایش پیدا میکند.
در حال حاضر برخی محصولات ما در شرایط اقیانوس آبی بوده و عملا بیرقیب هستیم چون کسی چنین سرمایهگذاری نکرده است در این صنعت و در حال حاضر شرکت فرآیند ارقام پرداز در یک برنامه 3 ساله در حال برنامه ریزی دستیابی به سهم بازار بیش از 90 درصدی در برخی محصولات استراتژیک خود در بازار کشور است، با ارائه محصولات سخت افزاری هوشمند و ارائه محصولات نرم افزاری و اپلیکیشنهای کاربردی وارد فضای دیگری میشویم. بطور کلی در بسیاری از محصولات اصلی شرکت سهم بازار بین 80 تا 84 درصدی از بازار ایران را داریم و مابقی سهم بازار متعلق به محصولات خارجی هستند و عملا رقیب تولید کننده داخلی نداریم.
-
شرکت فرآیند ارقام پرداز در خصوص دوره های تخصصی در بخش های مختلف اهم از کاهش هدررفت آب و سیستمهای آشکارساز زیرسطحی چه کارنامه ای به جا گذاشته اید؟
نلسون ماندلا جملهی زیبایی درباره آموزش داره: «آموزش و یادگیری نیرومندترین سلاحی است که می توان با آن جهان را دگرگون کرد.» ما بعنوان یک شرکت خصوصی فرصتی برای شعار دادن نداریم ما باید تلاش کنیم و در تمام موقعیتهای سخت راهی برای پیشرفت داشته باشیم. ما در شرکتمان معتقدیم با یادگیری و آموزش مداوم و تبادل دانش و تجربیات با مشتریانمان درک درستی از نیازهای مشتری کسب میکنیم و موجب افزایش سطح دانش و کیفیت کاربری محصولات در مشتریانمان میشویم. لذا 21 سال است که دورههای آموزشی رایگان برگزاری میکنیم در دورههایی که برای همه حضور در آنها آزاد است.
کلیه شرکت های آب و فاضلاب، نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاهها و نیروگاهها و … بطور کتبی برای حضور در دوره های آموزشی تئوری و عملی حداقل 3 بار در سال دعوت میشوند و این مهم تنها در نیمه دوم سال 1399 و نیمه نخست 1400 بدلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی و همه گیری بیماری کرونا اجرا نشده است، که در حال برنامهریزی مجدد برای برگزاری با بالاترین کیفیت و سطح استاندارد جهانی دورههای آموزشی هستیم.
دورههای آموزشی تخصصی شرکت فرآیند ارقام پرداز عبارتند از:
– تکنیک های کاهش هدررفت آب واقعی و تکنیک های نشت یابی آب
– نشت یابی خطوط انتقال آب و میعانات نفتی
– عیب یابی پوشش و تست عایق لوله های انتقال گاز و میعانات نفتی
– تصویربرداری زیرسطحی و کشف انشعابات غیرمجاز و تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات مدفون
– آشکارسازی شیرخط های مفقودی و نامرئی و نشانه گذاری الکترونیکی شبکه تاسیسات
*این شرکت تا چه حد توانسته به اهداف تبین شده خود دست یابد؟ با توجه به تمام نوسانات در قوانین ، نرخ دلار و مشکلاتی که تحریم ها برای کشور ایجاد کرده اند سختی راه بسیار بوده و هست ولیکن با عنایت به حمایت های بسیاری که معاونت محترم نهاد ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی و وزارت صمت انجام میدهند به لطف خدا تقریبا به تمام اهداف خود طبق برنامه رسیدهایم هر چند ما هم خالی از اشتباه نبودهایم و گاهی زمانهای بسیاری را در مسیر اشتباه اتلاف کردیم، محصول اشتباهی را بعضا انتخاب کردهایم اما همواره جسارت پذیرش اشتباهات و اصلاحات را داشتهایم و این موضوع موجب رشد مجموعه ما شده است.
-
با توجه به چشم انداز بیست ساله، روند توسعه صنعت آب و فاضلاب کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
بنده در جایگاهی نیستم که پاسخ این سئوال شما رو جامع بدهم و لیکن نظر و عقیده خودم رو تنها در حوزه فعالیت خودمان بیان میکنم و پیشاپیش از زحمات بسیاری که مدیران و کارشناسان این صنعت میکشند تشکر میکنم. به نظر بنده توسعه یک صنعت نیازمند شناخت کامل از آن صنعت است، بررسی وضعیت گذشته، تصمیمات گذشته و نتایج حاصل از اجرای قوانین و تصمیمات در حوزه صنعت آب، پس از شناخت و جمعآوری دادهها، هدفگذاری جدید کوتاهمدت و بلندمدت و سپس برنامهریزی و از همه مهمتر بستن حلقه نظارت، جمع آوری دادهها، آنالیز اطلاعات، فیدبک گرفتن از خروجی تصمیمات و اصلاح روندها و مداومت در اجرای قوانین وضع شده تا رسیدن به نتیجه دلخواه. در مجموع صنعت آب به نظر بنده در حوزهی هدررفت آب که بخش تخصصی فعالیت ماست پیشرفتی نداشته، اگر نگوییم پسرفت هم داشته است.
یکی از مهمترین دلایل عدم پیشرفت و توسعه صنعت آب در این حوزه به نظر بنده “عدم وجود اطلاعات صحیح” است، متاسفانه بسیاری اطلاعات قبل رسیدن به مدیریت واحدها مخدوش هستند، اطلاعات اشتباه و غیرواقعی در محل جمع آوری دادهها که خوراک مونیتورینگ و مواد اولیه آنالیز و تصمیم گیری هستند غلط هستند و بطور گسترده این وضعیت در بخشهای مختلف وجود دارد.
برای مثال ببینید درصد آب بدون درآمد شرکتهای آب استانی چقدر با واقعیت مطابقت دارد؟
این مقادیر بر چه مبنایی اندازه گیری میشوند؟
چه نظارتی بر افراد و تجهیزات اندازهگیری هدررفت آب وجود دارد؟
آخرین باری که فلومترهای چاهها و ورودیها کالیبره شده چه زمانی بوده است ؟
کنتورهای مشترکین چه سنی و دقتی دارند؟
چرا باید یک شرکت نگران نشان دادن واقعیت شبکه آب خود به مدیران آب کشور باشد؟
رویکرد مدیران ارشد با این مقادیر زمانی که واقعی بودند چه بوده که برخی شرکتها رویکرد اصلاح دادهها را پیش گرفتند؟
چه اندازه از عملکرد تجهیزات اندازهگیری حجم و فلوی آب ورودی و خروجی شبکه اطمینان وجود دارد؟
آیا بازدید های دورهای انجام میشود؟
بنده با توجه به تجربه ی 21 سال کار در این حوزه عدم وجود اطلاعات درست و عدم اندازه گیری صحیح را علت اصلی عدم توانایی مدیران سطح بالا در تصمیمگیری میدانم و در مقطع بعدی عدم وجود شجاعت در تصمیمگیری و مصلحتاندیشی را مشکل بزرگ و مانع رشد این صنعت میدانم.
وقتی حفر یک چاه جدید و انتقال آب از 100 کیلومتر دورتر، تصفیه و انتقال آن به یک شهر بودجه دریافت میکند ولی بودجهای برای بیش از 35 درصد هدررفت آب واقعی در همان شهر، که اعلام میشود 21 درصد، آب تصفیه شده و حاضر در محل بودجه ای ندارد و پیمانکاران نشت یابی یکی یکی ورشکست یا کوچک و کوجک تر میشوند.
در شرایط آبی کشور که منابع آب شیرین بسیار بسیار محدود هستند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست هدررفت های بالای 15% چه برسد به 27 تا 40 درصدی یا بیشتر. نگاه کنید در بسیاری از شهرهای ما یک چهارم آبی که به سختی تامین میشوند و با هزینه بسیار تصفیه و منتقل میشوند و در شبکه فرسوده اتلاف میشود. پیمانکاران نشت یابی در شهرهای بزرگ هستند که بدلایل مالی و عدم صرفه اقتصادی با یک نفر محدوده ی مشترکین نزدیک به 50 هزار مشترک را پوشش میدهند.
با این روش چطور میشود درصد آب بدون درآمد آن منطقه 17% باشد. اینها نمونه و تلنگری میتواند باشد و بیشک اطلاعات بنده در زاویه دید و دسترسی بنده میتواند اشتباه هم باشد ولیکن خروجی نظرات بنده با واقعیتی که دیده میشود نزدیکتر است ما بعنوان یک فعال اقتصادی کوچک برای نجات خودمان به صادرات رو میآوریم، پیمانکاران نشت یابی آب به سمت صنایع نفت و گاز متمایل میشوند ولیکن آمارها نشان دهنده کاهش روزانه درصد آب بدون درآمد کشور است و این عجیب است.
بیشک با بسیاری کارشناسان و مدیران دلسوز این صنعت و اهمیت حیاتی و استراتژیک آب برای کشورمان نیازمند شجاعت و صراحت عمل بیشتر هستیم و اگر لازم باشد باید قوانین اصلاح شوند و نوع نگاه ما به مشکل تغییر کند.
-
کلام آخر
آینده صنعت به عقیده بنده به سمت هوش مصنوعی و مکانیزه شدن حداکثری است و روندهای کنونی در بسیاری از حوزه ها تا 5 سال دیگر بصورت کامل دگرگون میشود و بیشک بسیاری از مشاغل و تجهیزات وجود نخواهند داشت.
ما در مجموعه شرکت دانش بنیان فرآیند ارقام پرداز بشدت بر روی هوش مصنوعی و سیستمهای تصمیمگیری خودکار و مونیتورینگ در حال سرمایهگذاری و تلاش هستیم و از همه علاقهمندان و شرکتها با رویکرد مشابه دعوت به همکاری میکنیم. یک واقعیت را باید در نظر داشته باشیم که کشور ما یک کشور صنعتی نیست و ساختارهای بازرگانی و صنعتی و قوانین آن متناسب با نیازهای امروز کشور نیستند و نیاز به اصلاحات شجاعانه و سختگیرانهای دارد.
هدف بنده مطرح کردن بخشی از واقعیت است که موجب توجه و اصلاح شود، دولت بشدت در حال اصلاح امور در این زمینه است و کمکهای بسیاری میکند اما باید احاد جامعه، کارشناسان و مدیران بخش دولتی فرصت بزرگ شدن را به شرکتهای تولیدکننده بدهند همان طور که مدیران و مردم ژاپن، آلمان، ایتالیا و… به صنعت خودشان اعتماد کردند و نتیجه آن را دیدند ما هم باید فرصت اشتباه و اصلاح را به فرزندان این کشور بدهیم.
هنری فورد تئوریسین نوآوری و موسس خودروسازی فورد جمله جالبی دارند که پایهی نگاه نوآورانه است: “اگر از مردم میپرسیدم چه میخواهند، میگفتند اسبهای سریعتر”
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”
به نظر بنده هم آب بیشتر الزاما مشکل کشور ما را حل نمیکند. فرصتهای بزرگ، استعدادها و امکانات وسیعی در کشور وجود دارد، نیروی انسانی تحصیلکرده و پر تلاش در یک هدفگذاری مشخص و با نظارت میشود مشکل آب بدون درآمد کشور را تا درصدی بهبود بخشید.