فلزیاب تاسیساتی – دریچه یاب ها و شیرخط یاب های تاسیساتی‌ بخش 3

نقاط دسترسی به شبکه تاسیسات که به محفظه یا دریچه ای در سطح زمین ختم میشوند در بسیاری مواقع در زمان بازسازی و بهسازی معابر در زیرسطحی خاک و یا آسفالت مدفون میشوند. در بسیاری از مواقع شیرخط های کنترلی شبکه یا مفصل ها و نقاط کنترلی شبکه نیز دچاز چنین اتفاقی شده و از دسترس خارج میشوند. این شیرخط های کنترلی مفقودی و نامرئی شبکه در مواقع اضطراری و پراهمیت از دسترس خارج بوده و می توانند خسارات بسیاری را موجب شوند.

فلزیاب‌های تاسیساتی یکی از پرکاربردترین تجهیزات آشکارسازی زیرسطحی می‌باشند که در این مواقع می‌توانند با مرئی‌سازی محل دقیق این نقاط پر اهمیت شبکه تاسیساتی و امکان دسترسی به نقاط حساس آن را به حالت طبیعی اصلاح نمایند.
در ادامه نکاتی که لازم است پیش از آشنایی با فلزیاب‌های تاسیساتی بدانید ارائه می‌شود:

4. تکنیک های آشکارسازی اهداف فلزی تاسیساتی مدفون در خاک

بطور کلی به منظور آغاز عملیات آشکارسازی با دستگاه‌های فلزیاب می‌بایست موارد زیر را به ترتیب اجرا نمود:
۱- اطمینان از وجود سلامت و اتصال تمام بخش‌های سیستم
۲- اطمینان از میزان باتری دستگاه
(سیستم‌های حرفه‌ای قدرت آشکارسازی‌شان مرتبط با میزان باتری دستگاه نمی‌باشد و با هر میزان شارژ باتری و در طول مدت استفاده دارای مشخصات ثابتی در آشکارسازی می‌باشند.)
۳- انتخاب مکان مناسب جهت تنظیم اولیه
(فارغ از هر نوع فلزیاب مورد استفاده در زمان تنظیم دستگاه می‌بایست کویل جستجوگر دستگاه به دور از هر نوع فلزی باشد و در اغلب موارد می‌بایست کویل به سمت خاکی باشد که هدف فلزی در آن مدفون نباشد.) از تنظیم دستگاه نزدیک به درب منازل، کنار خودرو‌ها یا نرده‌ها و گاردریل خودداری نمایید.
۴- با توجه به نوع دستگاه و تکنولوژی سیستم مورد استفاده، بالانس و تنظیم اولیه دستگاه
(تنظیم مطابق با دستورالعمل شرکت سازنده و در سیستم‌های PI از جمله محصولات ساخت شرکت فرآیند ارقام پرداز کویل جستجوگر را، به سمت خاک گرفته در فاصله‌ی ۵ الی ۱۰ سانتیمتری از سطح زمین کلید GND را بفشارید و تا اتمام فرایند و اعلام دستگاه، دستگاه را بدون حرکت نگه دارید و یا با استفاده از ولوم Threshold سیگنال برگشتی از زمین را حذف و دستگاه را در آستانه آشکارسازی تنظیم نمایید). از قراردادن کویل جستجوگر رو به جهتی غیر از خاک زمان تنظیم دستگاه خودداری نمایید زیرا دستگاه می‌بایست تأثیر محیط مورد جستجو را دریافت و با شرایط محیط خاک مورد جستجو تنظیم شود.
۵- اطمینان از عملکرد دستگاه
(پس از تنظیم اولیه و بالانس دستگاه کویل جستجوگر را به یک هدف فلزی روسطحی نزدیک و از عملکرد صحیح سیستم و قدرت آشکارسازی آن اطمینان حاصل نمایید.)
در این شرایط دستگاه آماده آغاز فعالیت آشکارسازی می‌باشد.
لطفاً به نکات زیر جهت آشکارسازی صحیح و نحوه‌ی جاروب توسط دستگاه دقت نمایید. در بسیاری از موارد خطای نحوه جاروب دستگاه باعث عدم آشکارسازی هدف و یا عدم تعیین محل دقیق هدف مدفون شده می‌گردد.
لازم به یادآوری‌ست در صورتی‌که در حین آشکارسازی نخاله‌ی (فلز ناخواسته) را کشف کردید آن را از زمین خارج نمایید و عملیات آشکارسازی را در آن محل مجدداً انجام دهید زیرا ممکن است هدف مورد نظر شما در زیر یا کنار نخاله‌ی فلزی بوده باشد و این امر باعث خطای شما و صرف‌نظر کردن از آن محل شود.

4-1- جایگاه تنظیم حساسیت دستگاه

اغلب دستگاه‌های فلزیاب، دارای کلید‌ها یا ولومی برای تنظیم میزان حساسیت دستگاه می‌باشند. در بسیاری از این سیستم، تغییر سطح حساسیت میزان سیگنال دریافتی از کویل جستجوگر را در فرایند گیرندگی افزایش و کاهش می‌دهد و در برخی دیگر، از دستگاه‌های فلزیاب تغییر حساسیت در واقع توان فرستندگی دستگاه را افزایش یا کاهش می‌دهد. این امر موجب می‌شود در هر صورت کاربر، دستگاه فلزیاب خود را، حساس‌تر یا پرقدرت‌تر و یا کندتر و ضعیف‌تر حس می‌کند.
در بسیاری از مواقع افزایش حساسیت مورد نیاز است تا به عمق آشکارسازی بالاتر و حساسیت بیشتر به اهداف کوچک مدفون دستیابیم و در بسیاری از موارد کاربر نیازمند کاهش حساسیت می باشد تا محدوده ی آشکارسازی را محدود تر نماید و محوطه ای که پترن میدان مغناطیسی کویل جستجوگر اشغال می نماید و فضای موثر آن را کاهش دهد.
این مورد در مواقعی که در کنار یک سازه ی فلزی دیگر همانند خودروهای پارک شده یا درب منازل یا گاردریل خیابان در حال جستجوی هدف فلزی هستیم کاربرد دارد، در بسیاری مواقع به منظور تفکیک دو هدف مدفون در کنار یکدیگر و یا تعیین ابعاد و شکل دقیق تر هدف نیز کاربر نیاز به تنظیم حساسیت دستگاه به منظور دستیابی به بالاترین دقت دارد.
با افزایش توان میدان مغناطیسی دستگاه یا افزایش گیرندگی، دستگاه فلزیاب پیش از رسیدن کویل جستجوگر به موقعیت دقیق دفن هدف به دلیل بزرگ تر بودن پترن میدان، شروع به آشکارسازی هدف و اعلام آلارم می‌نماید. لذا در موارد که در نزدیکی یک سازه فلزی مزاحم در جستجوی هدف مورد نظر خود هستید با کاهش حساسیت یا توان میدان می توانید امکان آشکارسازی را تا حد قابل قبولی فراهم نمایید.
6- همواره کاربر می‌بایست با بالاترین حساسیت و با قوی‌ترین پترن ممکن نسبت به جستجوی اولیه هدف اقدام کند. پس از تعیین چندین نقطه، نسبت به دقیق نمودن و حذف نقاط مربوط به نخاله‌های فلزی می‌توان حساسیت یا پترن میدان را کاهش داد.
فرایند کوچک‌سازی پترن، میدان مغناطیسی کویل محدود به ابعاد کویل و ساختار طراحی دستگاه می‌باشد.
در مواقعی که کاربر درصدد تعیین ابعاد یا شکل حدودی هدف مدفون در خاک می‌باشد نیز می‌بایست میدان یا پترن کویل جستجوگر به حدی کوچک شود که مرز آشکارسازی کویل لبه‌های بیرونی کویل جستجوگر باشد یا محدوده ای که کاربر به عنوان قرارداد خود در نظر می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در فلزیابی جاروب یا پیمایش صحیح سطح زمین توسط کویل جستجوگر می باشد.
فارغ از نوع دستگاه، شرکت تولید‌کننده و تکنولوژی دستگاه فلزیاب، نحوه نگهداری کویل جستجوگر و نحوه حرکت دادن آن هنگام جستجو مهمترین بخش پروسه‌ی آشکارسازی بوده و می‌تواند نتایج بسیار مناسبی در صورت رعایت این نکات بدست آورید.

7- استفاده صحیح کویل | 4 نکته کلیدی کویل جستجوگر در دستگاه‌های فلزیاب 

7-1- فاصله‌ی کویل از سطح زمین
7-2- موقعیت و زاویه قرارگیری کویل جستجوگر نسبت به سطح زمین
7-3- سرعت جاروب یا پیمایش
7-4- میزان هم پوشانی پترن کویل جستجوگر

7-1- فاصله‌ی کویل از سطح زمین

همواره در نظر داشته باشید به ازای هر میزان فاصله‌ی کویل جستجوگر از سطح زمین، حداقل به همان میزان میدان مغناطیسی کمتر در خاک نفوذ می‌کند. به‌عنوان مثال، اگر فاصله کویل از سطح زمین 10 سانتیمتر باشد، شما همواره عمق ماکزیمم قابل آشکارسازی هدف مورد جستجویتان به میزان حداقل 10 سانتیمتر کاهش یافته است.
(در مواقعی که بیشترین عمق در شرایط خاصی مد نظر شما می‌باشد، کویل جستجوگر را در کمترین فاصله از سطح زمین قرار دهید و حتی می‌توانید کویل را بر روی زمین بکشید.)

7-2- موقعیت و زاویه قرارگیری کویل جستجوگر نسبت به سطح زمین

دومین نکته مهم موقعیت قرارگیری و زوایه کویل نسبت به سطح زمین است. به منظور یک پیمایش یا جاروب صحیح همواره کویل جستجوگر می‌بایست در امتداد و به موازات سطح زمین باشد و همچنین در تمام مسیر جاروب نباید از حالت موازی با سطح زمین خارج شود و به سمت بالا و پهلوها منحرف شود.

در نظر داشته باشید به دلایل فیزیکی و درجه‌ی آزادی دست انسان تمایل ناخودآگاه دست به سمت حرکت منحنی کویل است به نحوی که در ابتدا و انتهای جاروب لبه‌های کویل به سمت بالا منحرف میشود و تنها در مرکز مسیر جاروب موازی با زمین است.

 

 

7-3- سرعت جاروب یا پیمایش

نکته بعدی حائز اهمیت فراوان سرعت حرکت و جاروب کویل جستجوگر است. هرچند می بایست به دفترچه کاربری دستگاه خود رجوع نماید ولیکن فارغ از نوع و تکنولوژی دستگاه فلزیاب زمان لازم برای جاروب ½1 تا 3 ثانیه در هر مسیر می باشد.در سرعت حرکت بالای کویل جستجوگر اهداف فلزی با زمان پاسخ‌دهی کندتر و یا اهداف کوچکتر یا اهداف در عمق بیشتر خاک که سیگنال دریافتی از آنها کمتر می‌باشد آشکار نشده و از دست می‌روند. انتخاب سرعت بهینه به نوع خاک و مواد معدنی نیز مرتبط است و کاربر می‌بایست با تجربه و ابعاد و عمق اهداف مورد جستجو بهترین سرعت را انتخاب کند.

 

7-4- میزان هم پوشانی پترن کویل جستجوگر

در کویل‌های Mono-loop و Concentric که پترن میدان مغناطیسی کویل به شکل مخروط است، می‌بایست میزان هم‌پوشانی بیشتر باشد در غیر این صورت اهداف بسیاری ممکن است از دست رفته و آشکار نشوند. در کاربری تاسیساتی با کویل‌های فوق هم‌پوشانی حداقل 5 سانتیمتر می‌باشد. در کویل‌های Double-D به دلیل فرم پیوسته پترن همپوشانی بین 2 تا 3 سانتیمتر نیز کافی می‌باشد.در نظر داشته باشید در موارد استفاده‌ی تاسیساتی با توجه به ابعاد اهداف تاسیساتی و عمق آنها این همپوشانی را در نظر بگیرید. یکی از مهمترین عوامل آشکار نشدن اهداف مورد جستجو عدم رعایت موارد فوق توسط کاربران دستگاه‌ها و عجله آنها برای آشکارسازی می‌باشد.

8- تکنیک تشخیص شکل و ابعاد حدودی هدف مدفون

در بسیاری از مواقع در صورت رعایت موارد زیر کاربر می‌تواند حدودی از ابعاد و شکل هدف مدفون در خاک را بصورت تقریبی مشخص نماید این تکنیک به حذف بسیاری از فلزات مدفون در خاک که از نظر ابعاد و شکل، هدف تاسیساتی شما محسوب نمی‌شوند کمک می‌کند.
در زمان استفاده از دستگاه فلزیاب اگر سطح حساسیت دستگاه را کاهش یا افزایش دهید به نسبت مشخصی سیگنال دریافتی سیستم نیز کاهش یا افزایش می‌یابد لذا در مواقعی که قدرت سیگنال برگشتی از هدف مورد بررسی قرار میگیرد و به منظور صحت در تصمیم گیری از تغییر میزان حساسیت دستگاه در میانه فرآیند بررسی خودداری نمایید.
تکنیک تشخیص شکل و ابعاد هدف مدفون یک تکنیک تجربی می‌باشد و نتایج کاملا تقریبی ارائه می‌کند و در هر شرایط محیطی قابل استناد نمی‌باشد.

به منظور کسب مهارت در این تکنیک کاربر نیازمند ایجاد محیطی برای تست و تجربه می‌باشد.
این تکنیک ارتباطی به آشکارسازی و کشف محل دفن هدف مدفون ندارد و بطور کامل پس از کشف محل دقیق دفن هدف مورد استفاده قرار میگیرد.
لازم به یادآوری‌ست عمق دفن هدف بطور مستقیم بر روی ابعاد و شکل حدودی تعیین شده توسط کاربر تاثیرگذار است، این تکنیک برای فلزات مدفون در عمق‌های زیاد و یا فلزات کوچک قابل استفاده نمی‌باشد.
ابعاد کویل جستجوگر و در واقع ابعاد پترن میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط فلزیاب مورد استفاده، تعیین کننده‌ی رزولوشن یا ریزبینی دستگاه در این تکنیک می‌باشد. لذا، این تکنیک در زمانی که از کویل جستجوگر بزرگ استفاده می نمایید توصیه نمی‌شود

6 مرحله | تشخیص شکل و ابعاد حدودی هدف فلزی مدفون در خاک

1- پس از تعیین محل دفن فلز توسط دستگاه فلزیاب، موقعیت مورد نظر را بر روی زمین علامت‌گذاری نمایید.
2- حساسیت گیرندگی دستگاه را طوری تنظیم نمایید تا هنگامی‌که کویل جستجوگر دقیقا بر روی هدف قرارداد 90% بارگراف نمایشگر یا آلارم صوتی نمایش داده شود.
3- حساسیت یا توان دستگاه را طوری تنظیم نمایید تا پترن کویل جستجوگر محدود به لبه‌های بیرونی کویل جستجوگر باشد (بخش 4-1 )
4- کویل جستجوگر را از یک جهت به محل دفن هدف که پیش از این علامت‌گذاری کرده بودید نزدیک کنید، آلارم صوتی و بارگراف‌های نمایشگر از یک موقعیت مکانی شروع می‌شوند، محل آغاز آلارم دستگاه را بر روی زمین علامت گذاری نمایید. بدون هیچگونه تغییری در تنظیمات دستگاه یا جابه‌جایی کویل از نظر ارتفاعی و فاصله با سطح زمین در همان مسیر کویل جستجوگر را حرکت دهید آلارم صوتی و یا میزان بارگراف حاصل از سیگنال دریافتی از هدف بر روی مرکز هدف به مقدار بیشینه‌ی خود می‌رسد و در صورت بزرگ بودن هدف مدتی این مقدار ثابت می‌ماند سپس در صورت ادامه حرکت کویل در همان جهت و بدون تغییر، آلارم صوتی و بارگراف نمایشی شروع به کاهش کرده و حذف می‌شوند حال این محل را نیز علامت‌گذاری نمایید.
5- پروسه مرحله 3 را حداقل از یک جهت دیگر تکرار نموده و محل شروع آلارم و حذف آلارم را علامت‌گذاری نمایید.
6- حدودی از شکل هدف مدفون بطور تقریبی مشخص شده است می‌توانید مرکز آن را به عنوان مرکز هدف تعیین نمایید و یا با توجه به فرم شکل ایجاد شده نسبت به آن تصمیم‌گیری نمایید. در ادامه روند این پروسه بصورت تصویری نمایش داده شده است:
لازم به ذکر است همواره ابعادی که توسط دستگاه تعیین می‌شود بزرگتر از ابعاد واقعی هدف می‌باشد.

9- تکنیک تشخیص جنس اهداف مدفون

به هر میزان که اطلاعات از هدف پیش از حفاری کامل تر باشد احتمال خطا در آشکارسازی کاهش می یابد. یکی از پارامترهای تعیین کننده در کشف و تمییز دادن هدف تاسیساتی از دیگر فلزات مدفون در خاک ( نخاله های فلزی ) تفکیک اهداف از نظر جنس ماده فلزی می باشد Material Distinguish.
برخی از تکنولوژی های فلزیابی امکان تفکیک فلزات از نظر جنس مواد آنها را در هنگام آشکارسازی مهیا می نمایند این قابلیت دشوار بوده و اندازه گیری ثابت زمانی مربوط به هر ماده مشکل است. تکنولوژی PI امکان تفکیک جنس فلزات را دارا می باشد، با توجه به کاربردهای تاسیساتی فلزیاب های موضوع این کتاب در ادامه نحوه تفکیک و تشخیص جنس فلزات خانواده آهن از فلزات غیرآهنی شرح داده میشود.

9-1- تعریف ثابت زمانی Time Constant

ثابت زمانی مقیاسی از قابلیت هدایت (رسانایی) Conductivity و ظرفیت القاء مغناطیسی Inductance یک ماده (فلز) می باشد. یک هدف فلزی با رسانایی بالا (مقاومت الکتریکی کم) و خاصیت القاء مغناطیسی بالا یک ثابت زمانی بالایی خواهد داشت همانند فلز مس یا طلا و… . یک هدف فلزی با رسانایی کم (مقاومت الکتریکی بالا) و خاصیت القاء مغناطیسی کم یک ثابت زمانی کوتاهی خواهد داشت همانند آهن، چدن و… .
بطور کلی فلزاتی که شامل آهن در ترکیبات خود نباشند و در محیط آهن ربایی تحریک نشده و واکنشی نشان ندهند فلزات Non-Ferrous نامیده می‌شوند همانند مس، آلومینیوم، نقره، طلا و … و در مقابل فلزات دارای آهن که در محیط آهن ربایی تحریک می‌شوند همانند آهن، فولاد، چدن و … فلزات Ferrous نامیده می‌شوند.
لازم به ذکر است با تشخیص جنس فلز مدفون در صورتیکه فلز از خانواده غیرآهنی باشد به احتمال بسیار زیاد هدف تاسیساتی مورد نظر نبوده است زیرا اغلب اهداف تاسیساتی همانند دریچه‌ها، شیرخط‌های کنترلی، درب منهول‌ها و مفصل‌های فلزی ، از فلزات خانواده آهن ساخته شده‌اند. فلزیاب‌های تاسیساتی شرکت فرآیند ارقام پرداز با نمونه برداری و اندازه گیری این پارامتر تفکیک فلزات خانواده آهنی از غیر آهنی Ferrous / Non-Ferrous را انجام می دهند.
برخی از دستگاه‌های فلزیاب غیر تاسیساتی، رنج وسیعی از جنس فلزات را بصورت نمایش یک ID منحصربفرد تعیین می‌نماید به عنوان مثال یک پیچ فلزی با کد شناسه ی -4 نشان داده می‌شود. در سیستم‌های PI ارائه شده توسط این شرکت دستگاه‌های فلزیاب تاسیساتی که قابلیت تفکیک فلزات را دارند هنگام اندازه‌گیری و بالانس خاک مقداری بابت نمونه برداری از سیگنال دریافتی ثبت می‌شود مطابق با توضیحات ارائه شده در صورت کشف فلزات Ferrous آهنی ، سیگنال‌های بعدی به نسبت نزدیک شدن به هدف کاهش می‌یابد و بلعکس مقدار سیگنال اندازه‌گیری شده در نمونه برداری‌ها در مواجهه با فلزات خانواده غیرآهنی Non-Ferrous افزایش می‌یابند. با تعیین افزایش یا کاهش سیگنال به نسبت لحظه‌ی تنظیم اولیه جنسیت فلز مشخص می‌گردد. (تفکیک فلزات در کلیه دستگاه‌های فلزیاب نسبی بوده ولیکن عملکرد قابل قبول و اعتمادی دارند)

یکی از مهمترین نکاتی که می‌بایست در زمان آشکارسازی رعایت شود اینست که همواره می‌بایست کاربر در مد آشکارسازی کلیه فلزات جستجوی هدف را انجام دهد و پس از کشف هدف با استفاده از مد تفکیک نسبت به تشخیص جنس هدف اقدام نماید.
همواره قدرت آشکارسازی دستگاه های فلزیاب در مد All-Metal بیشتر از مد Distinguish می‌باشد.
فلزیاب CASPI-II ، نسل جدید فلزیاب‌های تاسیساتی CASPI با استفاده از تکنولوژی نمونه‌برداری چندگانه Multi-Sampling این امکان را به کاربر می‌دهد تنها به آشکارسازی مشغول باشد و سیستم بطور همزمان و بدون تداخل نمونه‌برداری های تفکیک جنس هدف را نیز انجام می‌دهد و بطور همزمان بر روی صفحه نمایشگر خانواده‌ی جنس هدف را مشخص می‌کند.

10- تکنیک تعیین عمق اهدف مدفون در خاک

بطور کلی چهار الگوریتم شناخته شده جهت تخمین عمق هدف فلزی مدفون در خاک توسط فلزیاب‌ها القای میدان الکترومغناطیسی EMI (Electromagnetic Induction) وجود دارد:

1- Vertical gradient sensor configuration
2- Dual frequency approach
3- Dipole and quadrupoles receiver configurations
4- Coils of different size configurations

در سیستم‌های فلزیاب تاسیساتی از آنجا که ابعاد اهداف مورد جستجو استاندارد و تقریبا ثابت هستند یکی از مشخصات مهم جهت تخمین عمق هدف با توجه به سیگنال دریافتی وجود دارد لذا در صورت اطلاع و وارد نمودن اطلاعات مربوط به ابعاد هدف مورد جستجو سیستم‌های فلزیاب در صورت دارا بودن این قابلیت می‌توانند عمق هدف را تخمین بزنند.

10-1- روش تعیین عمق Look-Up Table :

در این روش اهداف فلزی با ابعاد مشخصی در کلیه ی حساسیت های دستگاه در فواصل مختلف قرارداده میشوند و سیگنال دریافتی قرائت شده و با استفاده از نرم افزارهای تخصصی رابطه تضعیف قدرت سیگنال به نسبت فاصله محاسبه میشود رابطه ی لگاریتمی حاصل شده با مقدار دهی اولیه ابعاد توسط کاربر دستگاه انتخاب و محاسبه میشود وعمق هدف نمایش داده میشود.

نمودار فوق جهت کویل های جستجوگر Mono-loop با قطر25 سانتیمتر می باشد.
لازم به ذکر است برای فواصل بیشتر از 40 سانتیمتر از مرکز کویل قدرت سیگنال بسیار نزدیک به رابطه ی 1/z⁶ محاسبه میشود.
– دو هدف با ابعاد تقریبی 10 سانتیمتر با دو شکل دایره و مربعی که هر دو در صنایع تاسیساتی بسیار متداول است در یک فاصله ثابت از مرکز کویل دو مقدار مختلف از قدرت سیگنال را در شرایط یکسان موجب میشوند لذا برخی از دستگاه ها به منظور دستیابی به حداکثر دقت در تعیین عمق امکان تعیین شکل هدف را نیز به کاربر می دهند که در این شرایط خطا بین 0 تا حداکثر 8 درصد از عمق دفن هدف می باشد.
– سیستم تعیین عمق دستگاه CASPI-II نیز بر اساس الگوریتم Look-up Table و اعمال پارامتر Target Shape بطور ترکیبی است و دارای حداکثر خطای کمتر از 10 درصد می باشد.

6 مرحله تعیین هدف مدفون در خاک

به منظور تعیین عمق هدف فلزی مدفون در خاک به ترتیب زیر عمل نمایید:
1- فلز مدفون در خاک را آشکارسازی نمایید و مرکز هدف را تعیین کنید.
2- اگر دستگاه شما مجهز به سیستم تخمین عمق می باشد کویل جستجوگر را در مرکز محل دفن هدف قراردهید.
3- در طول زمان محاسبه و اندازه گیری عمق از حرکت دادن کویل جستجوگر به طرفین و تغییر فاصله ی کویل از زمین اجتناب نمایید.
4- عمق نمایش داده شده فاصله تقریبی بین کویل جستجوگر تا سطح بالایی فلز مدفون می باشد.
5- قدرت نفوذ امواج الکترومغناطیسی در هوا و در زیر خاک متفاوت است لذا اندازه گیری هدف در هوا جهت صحت سنجی عملکرد در زیر خاک همواره اختلافی اندکی را نشان می دهد که این میزان به عنوان خطای دستگاه ها نمی باشد.
همواره عمقی را که به تیم حفاری اعلام می‌نمایید به منظور رعایت اصول ایمنی می بایست کمتر از عمق اعلام شده‌ی دستگاه باشد.

11- تکنیک کشف شیرخط‌های مفقودی شبکه تاسیسات محدودیت‌ها و راهکارها

یکی از بزرگترین چالش‌ها کشف اهداف فلزی با ابعاد کوچک و متوسط در عمق بیش از 80 سانتیمتر در محیط های شهری می‌باشد با توجه به حجم و تنوع نخاله‌ها و تراکم انواع شبکه‌های تاسیساتی کشف شیرخط‌های مفقود شده در شبکه تاسیسات و کشف مفصل‌ها یکی از چالش‌های آشکارسازی می باشد.
آشکارسازی دریچه ها، درب منهول‌های فلزی و حتی دریچه‌های کامپوزیت و غیرفلزی به دلیل رینگ فلزی دور دریچه همواره ساده‌تر می‌باشد زیرا در اکثر مواقع عمق دفن کمتر از 50 سانتیمتر داشته و ابعاد آنها از دیگر نخاله‌های موجود در خاک بزرگتر هستند. در مواقعی که دریچه‌ها و رینگ دور آنها وجود نداشته باشد و تنها شیر کنترلی شبکه در زیر خاک مدفون باشد می‌توانید به ترتیب زیر عمل نمایید.
– ترتیب آشکارسازی زیر در مورد کشف دریچه‌ها نیز قابل استفاده است ولی الزامی ندارد.
1- محدوده‌ی مورد جستجو را بر اساس نقشه‌های ازبیلت تاسیسات موجود مشخص نمایید.
2- در صورت در اختیار داشتن لوله یاب کابل یاب خط لوله‌ی مورد نظر خود را مشخص نمایید.
( لوله یاب کابل یاب خطوط فلزی Metal Pipe & Cable Locator جهت مسیریابی خطوط فلزی و GPR (Ground Penetrating Radar) یا AML (All Material Locator) جهت مسیریابی خطوط غیرفلزی شبکه تاسیسات)
3- دستگاه فلزیاب را در بالاترین سطح حساسیت تنظیم کنید و بر روی مسیر خط لوله ی مورد نظر خود حرکت کنید.
( با توجه به مشخص شدن مسیر لوله یا کابل ، تنها بر روی مسیر شبکه مورد نظر فلزیابی صورت میگیرد بدین ترتیب سیگنال های خطا ، نخاله های فلزی و احتمال خطا به شدت کاهش می یابند)
4- کلیه اهداف آشکار شده را علامت گذاری نمایید.
5- تکنیک‌های تشخیص ابعاد و تفکیک جنس هدف را انجام دهید و نقاطی که با هدف مورد نظر مغایرت دارند حذف کنید.
( فلزات غیرآهنی Non-Ferrous اغلب جزء فلزات استفاده شده در تاسیسات نیستند همچنین اهدافی که دارای ابعاد بسیار کوچک یا فرمی خارج فرم مد نظر مورد استفاده در تاسیسات هستند نیز به عنوان نخاله یا اهداف غیر تاسیساتی حذف میشوند)
6- همواره در نظر داشته باشید اگر در جستجوی هدفی در عمق 120 سانتیمتری هستید انتظار آلارم صوتی یا بارگراف نمایشی از قدرت سیگنال برگشتی هدف در آن عمق را داشته باشید.
( سیگنال های بسیار قوی و زودگذر اغلب حاصل از قطعات کوچک فلزی در عمق بسیار کم هستند)
فلزیاب های تاسیساتی تولیدی شرکت فرآیند ارقام پرداز با تکنولوژی القای پالس با برندهای CASPI-II, ORAMI-II بالاترین سطح عرضه و کاربرد در صنایع تاسیساتی کشور را دارد و صدها دستگاه فلزیاب تولیدی این شرکت به کشور ژاپن صادر شده است.
金属探知器 CASPIⅡ – 製品情報|フジテコム (fujitecom.co.jp)
فلزیاب تاسیساتی مگنتومتر مدل CASPI-MAG یکی از دقیق ترین و مجهزترین فلزیاب های فلزات آهنی در جهان می باشد که می توانید اطلاعات بیشتر از فلزیاب های تاسیساتی این شرکت را در لینک زیر مشاهده نمایید:
فلزیاب تاسیساتی – ارقام پرداز: کابل یاب، لوله یاب، فلزیاب، دستگاه ابزار دقیق الکترونیکی (fap-company.com)

با آرزوی مفید بودن اطلاعات این مقاله امیدواریم با یکدیگر گامی در سربلندی و آبادانی کشور عزیزمان ایران برداریم.

محتوای فنی ، آیکون ها ، تصاویر و کلیه حقوق مادی و معنوی این مقاله متعلق به شرکت دانش بنیان فرآیند ارقام پرداز می باشد و به منظور توسعه دانش و بهره مندی یکایک کارشناسان و متخصصین این حوزه از اطلاعات و تجربیات این شرکت استفاده از عکس ها و اطلاعات این مقاله بدون هیچگونه تغییر و با درج نام مقاله و نام شرکت دانش بنیان فرآیند ارقام پرداز بلامانع است.



دانلود نسخه PDF